Βιβλιοδεσία ψηφιακών albums με ενδόφυλλο χαρτόνι

image007

Σήμερα, στην ελληνική φωτογραφική αγορά υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν φωτογραφικά ψηφιακά albums. Ένα πολύ σημαντικό τμήμα της παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων αφορά την βιβλιοδεσία του album.

Flexible Binding
Flexible Binding

Όλοι θα έχετε δεχτεί κρούσεις από άλλους κατασκευαστές οι οποίοι προσφέρουν χαμηλότερες τιμές σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις που κάνουν την ίδια δουλειά σε υψηλότερο κόστος.

Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως η αντοχή ενός ψηφιακού album στο χρόνο εξαρτάται απο την τεχνική που χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής στη βιβλιοδεσία του album. Η τεχνική αυτή διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή και αυτός είναι και ο λόγος της διαφοράς των τιμών που υπάρχουν στην αγορά μας.

Όταν παραλαμβάνετε ένα ψηφιακό album που μόλις κατασκευάστηκε σίγουρα δεν θα δείτε κάποιο εμφανές πρόβλημα. Η αντοχή όμως του album στο χρόνο εξαρτάται από την τεχνική της βιβλιοδεσίας που έχει ακολουθήσει ο κατασκευαστής.Υπάρχουν τεχνικές που έχουν πλεονεκτήματα και τεχνικές που έχουν μειονεκτήματα τα οποία θα εμφανιστούν στη διάρκεια του χρόνου και όχι κατά την παραλαβή του album από εσάς.

Οι τεχνικές που ακολουθούν σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές είναι συγκεκριμένες και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τον τρόπο και το τελικό αποτέλεσμα.

3 είναι οι βασικές τεχνικές που ακολουθεί σχεδόν το σύνολο των κατασκευαστών ψηφιακών albums.

1) Τοποθέτηση πλαστικού pvc ανάμεσα στις φωτογραφίες.

2) Τοποθέτηση χαρτονιού με υγρή κόλλα ανάμεσα στις φωτογραφίες.

3) Τοποθέτηση χαρτονιού με θερμή κόλλα ανάμεσα στις φωτογραφίες.

Οι δύο πρώτες περιπτώσεις έχουν σοβαρά μειονεκτήματα για τους εξής λόγους:

1η περίπτωση: Στη περίπτωση που το ενδόφυλλο είναι pvc η πρόσφυση του υλικού αυτού με το χαρτί δεν είναι απόλυτη εξαιτίας του γεγονότος ότι το ένα υλικό είναι χαρτί και το άλλο πλαστικό. Η διαφορά αυτών των δύο υλικών στη βάση τους, δεν θα αφήσει αυτά τα 2 υλικά να “δεθούν μόνιμα” μεταξύ τους με αποτέλεσμα στη διάρκεια του χρόνου albums που έχουν κατασκευαστεί με αυτόν το τρόπο να ανοίξουν σε κάποια σημεία και να αποχωριστεί το pvc ενδόφυλλο από τη φωτογραφία. Η κόλλα που έχει επάνω το pvc ξεραίνεται στο πέρασμα του χρόνου και το υλικό ξεκολλάει από την φωτογραφία. Το album δεν θα επιβιώσει σε βάθος χρόνου.

2η περίπτωση: Στη περίπτωση κατασκευής με χαρτόνι ενδόφυλλο και υγρής κόλλας ναι μεν λύνεται το πρόβλημα της απόλυτης πρόσφυσης αφού χρησιμοποιούνται 2 υλικά με την ίδια βάση (φωτογραφικό χαρτί και χαρτόνι) αλλά δημιουργούνται άλλα προβλήματα στη διάρκεια του χρόνου. Το κυριότερο πρόβλημα είναι πως όταν η κόλλα που χρησιμοποιήθηκε για την τοποθέτηση του χαρτονιού μεταξύ των φωτογραφιών του album στεγνώσει (εξατμιστεί το νερό που περιέχει η κόλλα μέσα της για να αραιώνει), το album θα “τραβήξει” και θα δημιουργήσει στο σώμα ένα μόνιμο σκεύρωμα που δεν θα επανέλθει ποτέ. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό που περιέχει η υγρή κόλλα εξατμίζεται μέσα από τι σελίδες και όσο σκληραίνει η κόλλα δημιουργεί σκέβρωμα στο album (τραβάει τις σελίδες), όχι επειδή υπάρχει στον χώρο υγρασία αλλά γιατί χρησιμοποιήθηκε υγρό στοιχείο στη βιβλιοδεσία (η υγρή κόλλα έχει μέσα της νερό).

3η περίπτωση: Η τρίτη τεχνική βιβλιοδεσίας είναι η κόλληση των σελίδων με χαρτόνι (φωτογραφικό χαρτί και χαρτόνι είναι υλικά που ταιριάζουν και έχουν καλή πρόσφυση), αλλά αντί για υγρή κόλλα χρησιμοποιείται θερμή κόλλα (hot melt). Η έλλειψη υγρού στοιχείου στη κόλλα σ αυτή την τεχνική εξαλείφει το πρόβλημα του σκεβρώματος αφού η κόλλα αυτή ενεργοποιείται με την θερμότητα, δεν εμπεριέχει καθόλου στοιχεία νερού μέσα της (αποκλείει τα μόνιμα σκεβρώματα στο album) και έχει απόλυτη πρόσφυση μεταξύ των δύο υλικών λόγω της συγγένειας που έχουν (φωτογραφικό χαρτί και χαρτόνι). Τα albums που έχουν κατασκευαστεί με αυτόν τον τρόπο ακόμα και εάν σκεβρώσουν στη διάρκεια του χρόνου, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ιδιοκτήτης του album έχει υγρασία στον χώρο του, επανέρχονται πολύ γρήγορα στην αρχική τους καλή κατάσταση (ευθυγράμμιση των σελίδων) εάν τοποθετηθούν για λίγες ώρες σε έναν χώρο που δεν έχει υγρασία αλλά την κατάλληλη θερμοκρασία (22-23 βαθμούς).

Βασικά, κάθε προϊόν που είναι φτιαγμένο από χαρτί (ψηφιακό album, περιοδικό, εφημερίδα κλπ) επηρεάζεται πάρα πολύ από την υγρασία ή την ζέστη του χώρου στο οποίο εκτίθεται (η πολύ ζέστη ή η πολύ υγρασία επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα, σκεύρωμα δηλαδή των σελίδων).

Η εταιρία μας ακολουθεί την τρίτη τεχνική που είναι και η καλύτερη έτσι ώστε τα albums που διαθέτουμε στους συνεργάτες μας για να τα διοχετεύσουν στη λιανική αγορά να παραμείνουν σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια. Albums που έχουν κατασκευαστεί από εμάς και σκεύρωσαν στο χώρο του πελάτη σας, επανήλθαν πολύ γρήγορα στην αρχική τους κατάσταση, όταν με τις κατάλληλες οδηγίες τοποθετήθηκαν σε χώρο με τη σωστή θερμοκρασία.

Πολλές φορές έχουμε δεχτεί κρούσεις από συνεργάτες μας για τους χρόνους παράδοσης των albums, με το σκεπτικό ότι άλλοι κατασκευαστές παραδίδουν σε 3-4 ημέρες, ενώ εμείς σε περισσότερες απο 15.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως τα βιβλία αυτά όσο περισσότερο παραμείνουν στις πρέσες, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα έχουν και σε κατάσταση πολύ κοντά στην αρχική. Σημασία για εσάς και εμάς που είμαστε συνεργάτες σας, δεν έχει μόνο να παραδώσετε το album στον πελάτη σας το συντομότερο δυνατόν, αλλά να του δώσετε ένα προϊόν για το οποίο δεν θα σας απασχολήσει ξανά στο μέλλον, εξαιτίας κάποιου κατασκευαστικού προβλήματος που παρουσίασε.

Εαν λοιπόν θέλετε τα albums που παραδίνετε στους πελάτες σας να έχουν καλή εικόνα σε βάθος χρόνου καλό είναι να ακολουθείτε και εσείς τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής τους και να μην βιάζεστε για να τα παραδώσετε. Καλύτερα να τα παραδώσετε λίγο καθυστερημένα στον πελάτη σας και να μην ξαναασχοληθείτε, παρά να τα δώσετε κάτω από πίεση χρόνου και να αντιμετωπίσετε ένα πιθανό πρόβλημα στο μέλλον εξαιτίας της βιασύνης και της απαίτησης του πελάτη σας να παραλάβει. Όπως ο πελάτης σας χρειάστηκε χρόνο για την επιλογή των φωτογραφιών, όπως και εσείς χρειαστήκατε χρόνο για την επεξεργασία των εικόνων σας και τη σελιδοποίηση του ψηφιακού album, έτσι και η κατασκευή τους απαιτεί minimum χρόνους για ένα ποιοτικό σε βάθος χρόνου αποτέλεσμα.

Μπορείτε επίσης να προτείνετε στον πελάτη σας την τοποθέτηση του album σε κουτί. Τα κουτιά προστατεύουν το album από την ζέστη ή την υγρασία και καλό είναι να τα προτείνετε όχι για λόγους σκοπιμότητας αλλά για την βιωσιμότητα του album και τη διάρκεια ζωής του. Καλό είναι όταν τα albums βρίσκονται στο χώρο του πελάτη σας να είναι πάντοτε τοποθετημένα μέσα στο κουτί και αυτό είναι μία πληροφορία που πρέπει να την δίνετε εσείς στον πελάτη σας για να γνωρίζει.